Witam,
Od pewnego czasu chodzi za mną pomysł utworzenia nietypowej grupy rekonstrukcyjnej. Coś nie tylko dla fanów militariów, ale dla osób szanujących polskie tradycje wojskowe. Nie tyle szanujących, co interesujących się naszymi oddziałami.
Za cel obrałem sobie Zespół Bojowy C z Jednostki Wojskowej Komandosów w Lublińcu. Ci co się interesują wiedzą, że zespół ten dziedziczy tradycje Batalionu "Parasol", oddziału dywersyjnego dowodzonego przez "cichociemnego" kpt. Adama Borysa od 1943 roku. Oddział miał za zadanie Organizację Specjalnych Akcji Bojowych, inaczej wykonywanie wyroków śmierci na hitlerowskich zbrodniarzach.
Czemu akurat ten zespół? To jeden z czołowych zespołów w naszej armii. Bliska osoba z mojej rodziny służyła tam jeszcze za czasów 1. PSK. Obecnie służy w DWS w Krakowie. Dzięki temu mam większy niż inni dostęp do materiałów nt. ich taktyki i innych potrzebnych rzeczy. Wiadomo, że pewnych rzeczy ujawniać nie można.
Zresztą sam będę chciał dostać się w ich szeregi.
Zadania zespołu: (zacytuję)
Cytuj:
SR – (Special Reconnaissance) – rozpoznanie specjalne m.in. zbieranie informacji specjalistycznych, ocena efektów uderzeń w przeciwnika na cele operacyjne, strategiczne
UW – (Unconventional Warfare) – działania nieregularne, prowadzenie walki partyzanckiej, działań przeciwdywersyjnych
DA – (Direct Action) – akcja bezpośrednia np. dywersja, zasadzka
PR – (Personnel Recovery) – wchodzi w to m.in. CSAR – (Combat Search and Rescue), odzyskiwanie zaginionego, uprowadzonego personelu służbowego z terenów objętych działaniami (eksfiltracja).
CT – (Counterterrorism) – kontrterroryzm, zwalczanie przeciwnika asymetrycznego.
MS – (Military Support) – wsparcie militarne – szkolenie wojsk sojuszniczych.
CSAR – (Combat Search and Rescue) – Prowadzenie bojowych akcji ratowniczo-poszukiwawczych.
MOOTW – (Military Operations Other Than War) Operacje reagowania kryzysowego
HR – (Hostage Rescue), czyli uwalnianie zakładników.
CPP – (Close Personal Protection), czyli ochrona osobista VIP.
Operator ZB CMoże dodam coś o sobie. Mam na imię Sebastian, skończyłem 20 lat. Studiuję tu Bezpieczeństwo Narodowe o specjalizacji "Zarządzanie bezpieczeństwem i obronnością".
Od 5 lat służę w ZS "Strzelec" w stopniu drużynowego. Jednakże poziom Krakowskiej jednostki mnie trochę "rozśmieszył".
Kwestię wyposażenia zamieszczę, gdy zainteresowanie będzie większe.
Wiadomo, że początkowo najważniejszy będzie mundur, Camogrom Helikonu, lub Multicam Suez od Miwo.
Czekam na opinię i ewentualnych zainteresowanych.