wtk napisał(a):
Przykład: mamy limit 350 fps w budynkach (nie można strzelać wewnątrz i z wnętrza na zewnątrz z mocniejszych giwer). Po wczorajszej dyskusji wyszliśmy z założenia, że jeśli budynek jest piętrowy, to z piętra na zewnątrz można strzelać bez tego limitu, bo nie ma tu ryzyka rozwalenia komuś głowy z pół metra.
Ok, mam parę "pytań".
Jak wiadomo - giwera mocniejsza, więc bezpośrednio w okno nie strzelam. Mowa tu o byciu NA ZEWNĄTRZ i strzelaniu DO OKNA. Ale jeśli stoję np 10 metrów od okna to czy mogę w okno (zakładając, że nikt mi nie wychyli nagle głowy jak walę serią z minimi)? Następnie, czy jak mam taki układ budynku, że widzę przelot pomieszczenia i WIEM, że w środku nikogo nie ma, to mogę przez okno ? Chodzi o to
|-----|
x |< >| y
|-----|
punkt x strzela do punktu y przez PUSTE pomieszczenie gdzie <> oznaczają okna. Jest to dozwolone? Wielokrotnie miałem dylemat i obchodziłem budynek naokoło
Wiele jest kontrowersyjnych sytuacji, serio. Trzeba by to wszystko tutaj wyjaśnić.
Kiedyś na F50 Borys tłumaczył to w MEGA HIPER banalny "uszobitny" sposób. Tu nie chodzi o limit 350 STRICTE, ale o rozwagę. Stojąc W BUDYNKU nie widzę winkli, ścian itp, więc mogę komuś przypadkowo łeb rozwalić. Ale jak stoję w budynku i obstawiam okno strzelając prosto przez nie to już można. Odpowiednik "okienek" w bunkrach. Teoretycznie TEŻ jestem w budynku i TEŻ mam limit, ale jak wiemy to bunkier, więc strzela się na odległość. A jak ktoś podlezie nam właśnie pod okienko?
Zmierzam tu do tego, że mam świadomość mocy mojej broni (500 fps) i wiem jakich szkód może to narobić. Wpadając do budynku i strzelając, wyciągam magazynek i "strzelam" na sucho. Wielu jest za tym, bo wtedy "fair play wymaga odpowiedzenia, że dostałeś", choć dla wielu innych jest to głupota. Wiadomo - świadomość zagrożenia to podstawa. Wiadomo też, że to tylko zabawa, ale TUTAJ nie ma stwierdzenia "i nie ma że boli. jak boli to nie przychodź".
More questions soon