Zmień rozmiar tekstu













Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 14 ]
Autor Wiadomość
 Tytuł: MOSFET i kable niskooporowe (do KWA)
PostNapisane: 27 08 2014, 10:15 

Dołączył(a): 26 08 2014, 20:40
Lokalizacja:
Witam.
Planuję wymienić w swoim KWA (amerykańska wersja budżetowa, jeśli ma to jakieś znaczenie) kable na niskooporowe i zakupić MOSFET.
1. Jaka będzie najlepsza grubość kabli?
2. Czy wszystkie z poniższych MOSFET'ów są dobre? Wiadomo, najlepszy będzie ten z hamulcem, ale czy przy mniejszym nakładzie pieniężnym, te tańsze będą dużo gorsze, czy lepiej dozbierać do tego najdroższego?
MOSFET'y
Pozdrawiam.

_________________
+ A Rh +


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MOSFET i kable niskooporowe (do KWA)
PostNapisane: 27 08 2014, 10:51 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 02 2010, 22:30
Lokalizacja: Krakow - Azory
kable nie grubsze niż 1.5mm(grubszych wiązek miedzi nie ma sensu pakować), czy to modelarskie, czy zwykłe ze sklepu elektronicznego czy Castoramy, to jak wolisz.

mosfet z AB zalecany jest przy tuningach mocowych, jak nie ciśnie Cię na cyme pińćset, to zwykły bez ab będzie ok, rof Ci podskoczy z reakcja na spust, a styki Ci się nie przepalą.

_________________
Pozdrawiam, dik89
L.P.K.


KOMIS-moje aktualne ogłoszenia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MOSFET i kable niskooporowe (do KWA)
PostNapisane: 27 08 2014, 11:51 

Dołączył(a): 29 04 2007, 15:50
Lokalizacja:
Bier modelarskie 1,5mm kwadratowego. Grubsze są 2,5 i te są za grube, 2mm nie spotkałem. Raczej nie pchaj sie w głosnikowe i inne castogówna, zaoszczędzisz pare groszy a włozysz wiecej nerwów.

_________________
Serwis Dexterka <3
https://www.facebook.com/Dexterkrak/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MOSFET i kable niskooporowe (do KWA)
PostNapisane: 27 08 2014, 13:42 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 02 2010, 22:30
Lokalizacja: Krakow - Azory
Dex, tak bez szydery, miałeś jakieś problemy z tymi niemodelarskimi?

ja nie miałem, ani z takimi castoramowymi ani głośnikowymi, a nawet je wole bo mam je pod ręka i izolacja jest nie tak delikatna.

Bo zakładam, ze nie chodzi Ci o różnice w rezystancji, które są na plus modelarskich ale w takim stopniu,ze tego się nie odczuje.
przykładowo rezystancja 1m przewodu miedzianego o przekroju 1.5mm to 0,000000000003440, wiec nie che się kłócić o wartości rzędu 10^(-12)

_________________
Pozdrawiam, dik89
L.P.K.


KOMIS-moje aktualne ogłoszenia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MOSFET i kable niskooporowe (do KWA)
PostNapisane: 27 08 2014, 15:34 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 03 2010, 21:45
Lokalizacja: Kraków / Chełm
dik89 napisał(a):
Dex, tak bez szydery, miałeś jakieś problemy z tymi niemodelarskimi?

ja nie miałem, ani z takimi castoramowymi ani głośnikowymi, a nawet je wole bo mam je pod ręka i izolacja jest nie tak delikatna.

Bo zakładam, ze nie chodzi Ci o różnice w rezystancji, które są na plus modelarskich ale w takim stopniu,ze tego się nie odczuje.
przykładowo rezystancja 1m przewodu miedzianego o przekroju 1.5mm to 0,000000000003440, wiec nie che się kłócić o wartości rzędu 10^(-12)

ale grubość izolacji to imo na plus dla modelarskich :) co najmniej jak wkładasz GB kwa do body nie-kwa ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MOSFET i kable niskooporowe (do KWA)
PostNapisane: 27 08 2014, 15:55 

Dołączył(a): 29 04 2007, 15:50
Lokalizacja:
Chopie, montuj sobie nawet pręty zbrojeniowe zamiast kabli :D. Ale elastyczność i trwałość izolacji w kablach modelarskich a "obigównie" to niebo i ziemia. Nie twierdzę, że osiągi będą lepsze tylko, że nerwów sobie zaoszczędzi i wygoda montazu nieporównywalna.

_________________
Serwis Dexterka <3
https://www.facebook.com/Dexterkrak/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MOSFET i kable niskooporowe (do KWA)
PostNapisane: 27 08 2014, 15:57 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 02 2010, 22:30
Lokalizacja: Krakow - Azory
fakt, cieńsze są, przy tej samej grubości żyły, to przemawia :lol:

_________________
Pozdrawiam, dik89
L.P.K.


KOMIS-moje aktualne ogłoszenia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MOSFET i kable niskooporowe (do KWA)
PostNapisane: 27 08 2014, 19:51 

Dołączył(a): 26 08 2014, 20:40
Lokalizacja:
@dik, @Dexter, dzięki za odpowiedzi.

_________________
+ A Rh +


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MOSFET i kable niskooporowe (do KWA)
PostNapisane: 23 09 2014, 9:59 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 01 2014, 16:04
Lokalizacja: Kraków
Korzystając z tematu.
Mam replikę 450fps, 11,7 rof. Chcę kupić mosfeta w celu zabezpieczenia bebechów.
Zależy mi na tym, żeby schować go w prowadnicy kolby M4
Zastanawiam się nad GATE PicoAAB/NanoAAB za ok. 140zł w Gunfire.
Czy są jakieś warte uwagi alternatywy? Lub czy macie sugestię jeśli chodzi o wybór między tymi dwoma?

_________________
One Mag - One Kill


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MOSFET i kable niskooporowe (do KWA)
PostNapisane: 23 09 2014, 11:24 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 01 2010, 20:16
Lokalizacja: Kraków
Gate to przepłacanie, palą się i ogólnie lepiej kupić sobie robiony od kogoś w domu za o wiele mniejszą cenę.

_________________
  ▲
▲ ▲

POLISH SPACE MARINES


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MOSFET i kable niskooporowe (do KWA)
PostNapisane: 23 09 2014, 11:28 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 01 2014, 16:04
Lokalizacja: Kraków
Poproszę o namiary, na kogoś polecanego.

_________________
One Mag - One Kill


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MOSFET i kable niskooporowe (do KWA)
PostNapisane: 23 09 2014, 11:43 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 02 2010, 22:30
Lokalizacja: Krakow - Azory
viewtopic.php?f=3&t=6959

tam było kilku

_________________
Pozdrawiam, dik89
L.P.K.


KOMIS-moje aktualne ogłoszenia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MOSFET i kable niskooporowe (do KWA)
PostNapisane: 23 09 2014, 12:43 

Dołączył(a): 29 04 2007, 15:50
Lokalizacja:
Canis robi.

_________________
Serwis Dexterka <3
https://www.facebook.com/Dexterkrak/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MOSFET i kable niskooporowe (do KWA)
PostNapisane: 02 12 2014, 7:56 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 09 2007, 16:15
Lokalizacja: Kraków - RUCZAJ
dodzor a spalił ci się jakiś mosfet gata dodam że mam 5 sztuk w replikach i mi się jeszcze żaden nie spalił

A co do kabli "modelarskich" grubość otuliny jest za duża co uniemożliwia często upchnięcie ich i do tego bardzo podatne na przecięcia

_________________
STOWARZYSZENIE KRAKOWSKI AIRSOFT
CRACOW SHOOTING ACADEMY


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 14 ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL