KubaN.E.S.T napisał(a):
Panowie z forum (fb broń palna) zwrócili nam uwagę na zbyt trudne elementy jak na poziom I z czym się zgadzam bo kursanci strzelali z trudnych pozycji.Ich uwagi jako osób prowadzących szkolenia strzeleckie były dla nas cenne.Natomiast dalej nie usłyszałem od Pana czarnego uwag dotyczących złych nawyków oraz szeregu innych błędów jakie były na tym szkoleniu.Z wypowiedz mogę stwierdzić że nie byłeś na tym szkoleniu oraz nie potrafisz mi powiedzieć jakich to złych nawyków kursanci nabyli podczas kursu

Nie chce się tu wykłócać na temat szkolenia strzeleckiego ponieważ nie to jest głównym tematem.
Na warsztaty serdecznie zapraszam wszystkich (oraz Pana czarnego) koszt to 20 zł wiec jest tak niewielki że każdy będzie mógł uczestniczyć.Proszę nie rozpisywać się tutaj na inny temat niż warsztaty oraz wypowiedzieć się po ich ukończeniu chętnie poznam Państwa zdanie na ich temat.
I wszystkie te uwagi poszły w las. Bo znowu nawaliłeś w obecnym szkoleniu tyle materiału, że hej. Gwarantuje ci, że uczestnicy się wyłączą po paru godzinach i zaczną odwalać robotę, byleby odwalić. Tak na marginesie. Samo Badanie urazowe(patrz wasz program), pełne badanie urazowe się przerabia przynajmniej w parę zajęć po 4 h. A tak przynajmniej mnie szkolono. I byłem w grupie liczącej kilka osób. Tak ogarnialiśmy materiał, by przynajmniej każdy z nas po razie to przećwiczył. Jesteś z tego co zauważyłem Ratownikiem Medycznym, więc sam o tym powinieneś dobrze wiedzieć. W mojej opinii nie ma fizycznie szans, aby każdy z waszych uczestników przećwiczył Badanie urazowe choćby raz. Bo będziecie pędzić, żeby wyrobic cały materiał. Pierwszy błąd, taki sam, jak przy strzelaniu. Uczycie ludzi technik strzeleckich z postawy klęczącej i w ruchu, jak nawet nie opanowali podstaw. To tak jakbym ja chciał nauczać ( na pewno wiesz o co mi chodzi) ludzi Medycyny Ratunkowej, podczas gdy w ogóle nie ogarniają EKG, farmakologii i medycznych Czynności ratunkowych. Rzuce parę przykładów:
https://www.facebook.com/DefconKrakow/p ... =3&theater - łokieć należy bardziej trzymac przy sobie, postawa powinna charakteryzowac się środkiem ciężkości w strone miednicy,a facet ewidentnie źle ustawił nogi. Nogi ustawiamy nieco jak w pozycji sztuk walki. Tułów powinien w tym przypadku być nieco odgięty w prawo.
https://www.facebook.com/DefconKrakow/p ... =3&theater - kciuk lewej ręki kładziemy na rękę drugą. Postawa nieprawidłowa do szkolenia podstaw strzelania taktycznego, a przynajmniej kilka razy spotkałem się z takową np na strzelnicy. Mylicie szkolenie taktyczne ze sportowym. To postawa przy strzelaniu sportowym.
https://www.facebook.com/DefconKrakow/p ... =3&theater - Kompletna porażka. Chyba tylko prawidłowo trzyma pistolet w dłoni. Postawa za bardzo wychylona do przodu, na moje oko nogi nieco szerzej powinien ustawić i zrobic środek ciężkości na jaja.
Nie chce mi się dalej analizować. Pewnie i tak puścisz to kantem, więc nie będę marnował czasu. Powiem ci tak. Mnie szkolono od podstaw. Najpierw budowa, rozbierania, składanie broni i zasady bezpieczeństwa. Szkolenie to trwało dobre parę godzin. Dopiero po tym uczono mnie od podstaw, poprawnej postawy strzeleckiej, dobywanie broni z kabury (zacząłem od Glocka) i równiez zasad bezpieczeństwa. Póki instruktor nie bł usatysfakcjonowany z postawy strzeleckiej - nie było mowy o strzelaniu na ostro do tarczy.