STALKER napisał(a):
3. SS-sommer zwany też Partizanem.
Wariacja na motywach kamo Waffen SS, bardzo dobra zwłaszcza latem i jesienią, gdy mamy kontrastowe barwy. Wśród rusofilów kamo kultowe (wszyscy chcą je mieć!).
SS-summer jak coś. Ja tam wolę SS-lieto, Partizan. Spotkałem się też z określeniem dąb. Dodać można, że najpopularniejsze wdzianko to SSO Partizan, który ma 2 strony - jedna w ss, druga w rudej wersji ss.
STALKER napisał(a):
1. Flora - najbardziej popularne kamo, stosowane przez liniowe jednostki, ale nie tylko. To taki rosyjski odpowiednik woodlanda.
Bardzo dobre do lasu, kontraktowy materiał pancerny, w związku z tym nie liczcie na oddychanie goretexu.
Czyli materiał drelichowy

. Ja tam nie narzekam, szybko schnie, nie chłonie bardzo wilgoci.
STALKER napisał(a):
2. Flectar-D zwany też Flektorem-D (zdaje się w Białorusi). Jest to oczywista mutacja duńskiego M-84.
Znakomite do lasu. Jest to jeden z tych kamuflaży, że przeciwnik może cię nadepnąć i się nie zorientować.
Dodałbym jeszcze Sever. Rewelacja na zielone tereny typu łąka, trawy itp.
KLMK, czyli Kamuflirovannyy Letniy Maskirovochnyy Kombinezon. Jednoczęściowy maskałat w dość prostym, ale skutecznym kamo - berizoka. Ma dwie strony zieloną i "przymgloną". Materiał - cieniutka bawełna.