Zmień rozmiar tekstu













Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 8 ]
Autor Wiadomość
 Tytuł: Mały problemik z CM.040
PostNapisane: 01 02 2013, 23:05 

Dołączył(a): 30 01 2013, 22:21
Lokalizacja:
Jakieś dwa miesiące temu zakupiłem u GUnfire karabin Ak105 Cymki model 040. PO jakimś czasie chętny zobaczenia owego karabinu od środka, po prostu chciałem go rozebrać :D Na początku chciałem zobaczyć kilka rzeczy mniejsza jakie, no i doszedłem do etapu odkręcania tłumika płomienia. Na początku strasznie trudno go się odkręcało i gdzieś w połowie odpuściłem. Jeszcze trudniej się go zakręcało, wtedy musiałem użyć śrubokrętu, aby między otwory w tłumiku wsadzić go i po prostu wkręcić. Pomyślałem, że to sprawa gwintu, że stockowy i nie wyrobiony, no ale nic. Po jakimś czasie zobaczyłem, że tłumik tak jakby jest niedokręcony. Próbowałem go dokręcić ale nic za cholere się nie dało. Od razu po zakupie zmieniałem wtyki i dałem znajomemu aby zmienił je i przy okazji zobaczył czy da się coś zrobić. Przy odebraniu repliki powiedział, że prawdopodobnie jakieś cuś pod tłumikiem jakby jego taka druga nakrętka z gwintem pod spodem zeszła z tłumika i lipa nie dało się przykręcić. Może ktoś z was jest mi w stanie pomóc.

Tu wstawiam zdjęcia:
Obrazek
Obrazek


Ostatnio edytowano 02 02 2013, 12:04 przez Wronek, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mały problemik z CM040
PostNapisane: 01 02 2013, 23:59 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 01 2010, 20:16
Lokalizacja: Kraków
Tam masz taki cycek, cyngiel czy coś, który trzeba wcisnąć, on lekko wchodzi do tłumika, wciskasz go do środka i kręcisz, całe mecyje.

Obrazek

_________________
  ▲
▲ ▲

POLISH SPACE MARINES


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mały problemik z CM040
PostNapisane: 02 02 2013, 1:11 

Dołączył(a): 30 01 2013, 22:21
Lokalizacja:
Matko aż taki głupi nie jestem xD Nie da się w ogóle wkręcić tego tłumika :C Tak jakby coś pod spodem było i nie tłumik tylko pod tłumikiem taka nakładka do lufy zewnętrznej? i wogole gwint nie wuja nie da się odkręcić/przykręcić :/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mały problemik z CM.040
PostNapisane: 02 02 2013, 13:21 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 01 2010, 22:12
Lokalizacja: Ze wszystkich stron naraz!
Jeśli jest tak samo jak w boju to pod tłumikiem jest przejściówka, bo lufa/muszka ma gwint 14mm a tłumik ma w pytę większy. Może kręcisz w złą stronę przez co zakręcasz tłumik, ale odkręcasz przejściówkę( nie jestem pewien, ale one mają chyba na odwrót skręt gwintów i to jest możliwe) a przejściówka ma jeszcze mały imbus który ja dokręca do gwintu -> tym sposobem, ten zakręcony imbus zeszlifował Ci gwint do zera na muszce/lufie. Mnóstwo ludzi robi taki błąd, odkręcają tłumik, chcą odkręcić przejściówkę, ale nie widzą imbusa i na siłę rozdupiaja sobie gwint w ten sposób :(


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mały problemik z CM.040
PostNapisane: 02 02 2013, 14:05 

Dołączył(a): 30 01 2013, 22:21
Lokalizacja:
A gdzie ten Imbus się znajduje, bo z tego co pamiętam tam był jakiś malutki imbus i właśnie zgubiłem tego typu klucz i nie wiem czy to ten :c


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mały problemik z CM.040
PostNapisane: 03 02 2013, 23:55 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 01 2008, 11:48
Lokalizacja: Zona
Imbus jest pod tłumikiem płomienia. Jeśli tłumik ci się lekko chwieje, to powiem tylko, że ten typ tak ma. Jeszcze jedno - żeby odkręcić tłumik musisz wcisnąć bolec wychodzący z muszki i blokujący tłumik. Bolec jest na sprężynce, wystarczy go wcisnąć i przekręcić tłumik.

_________________
Saigon, shit!

Stowarzyszenie Krakowski Airosft pozdrawia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mały problemik z CM.040
PostNapisane: 04 02 2013, 1:03 

Dołączył(a): 30 01 2013, 22:21
Lokalizacja:
A czy to normalnie, jeśli odkręci się lekko tłumik to ten bolec wyskakuje ze sprężynki na zewnątrz? PO prostu jest luźno?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mały problemik z CM.040
PostNapisane: 04 02 2013, 1:48 

Dołączył(a): 30 01 2013, 22:21
Lokalizacja:
Okej sprawa wygląda tak.
Temat pisałem z pamięci. :ues: Mój błąd. Zastrzelcie mnie :mini: :pistol:
Ogólnie tłumik się odkręca teraz prawidłowo, ale sama przejściówka nie jest dokręcona :)
Imbus wiem gdzie jest, tylko akurat zgubiłem klucz tego rozmiaru :roll:
Także tego... :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 8 ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL