Zmień rozmiar tekstu













Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 14 ]
Autor Wiadomość
 Tytuł: Niepasujące wtyczki
PostNapisane: 06 05 2013, 18:35 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07 12 2012, 20:08
Lokalizacja: Kraków Górka Narodowa
Dziś lutowałem t connectory do batki i zmieniałem w mojej nowej m4 tamiya na t właśnie. Wszystko ok, ale gdy chciałem naładować baterię imaxem b6 brata, okazało się, że moja wtyczka nie pasuje do jego - mimo że obaj mamy t connectory. Dokładnie rzecz biorąc męski wtyk kabla od ładowarki za cholerę nie wciśnie się do gniazda w akumulatorze. A wyglądają tak samo! Parę milimetrów, a taka różnica.
Czy ktoś mi wytłumaczy z czego bierze się ta niekompatybilność? Czy to tylko wina innych producentów, czy może to jakieś inne podtypy tych samych wtyczek? WTF?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Niepasujące wtyczki
PostNapisane: 06 05 2013, 18:57 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 02 2013, 13:35
Lokalizacja: Krakow Bronowice Male
zdjecia zdjecia zdjecia :)

_________________
http://datingsidorsingel.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Niepasujące wtyczki
PostNapisane: 06 05 2013, 19:18 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 10 2008, 19:57
Lokalizacja: Matrix
Rozumiem, że do batki podlutowałeś wtyk żeński

Obrazek

Też mam zestaw wtyków, który nie chce pasować w wszystkich pozostałych. Da się połączyć ale przy użyciu siły i nie mam możliwości wciśnięcia wtyczek do końca (pozostaje około 2 mm odsłoniętych styków pomiędzy kostkmi).

Edit.

Jeszcze jedno. Widziałem styki tak mocno podgrzane lutownicą, że blaszki przesunęły się w plastyku.

I pytanie czy posiadałeś komplet styków (męski i damski) i jeden z nich podlutowałeś do batki?. Zatem sprawdź czy styk męski z Twojego kompletu nadal pasuje do styku żeńskiego.

_________________
PRAETORIA COHORS XI
STOWARZYSZENIE KRAKOWSKI AIRSOFT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Niepasujące wtyczki
PostNapisane: 07 05 2013, 15:16 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07 12 2012, 20:08
Lokalizacja: Kraków Górka Narodowa
Dzięki bardzo za pomoc, problem rozwiązany - to znaczy nie tyle rozwiązany, co po prostu jestem w stanie sposobem i na siłę połączyć wtyczki. Oczywiście przy aku jest gniazdo żeńskie, a wtyk męski jest z innego "zestawu" i z tego wynikał problem - to chińszczyzna, więc milimetry robiły różnicę :) Ten w replice jest tego samego producenta co przy aku i wchodzi pięknie.

BTW: Teraz mam inny problem - otóż przy próbie ładowania imaxem b6 pojawia się błąd "input vol err". Ja wyczytałem powodem może być za słaby zasilacz (mam 12V), czy są inne możliwości?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Niepasujące wtyczki
PostNapisane: 07 05 2013, 16:08 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 10 2008, 19:57
Lokalizacja: Matrix
Z tego co się orientuję to wejście ma 12v. Jeśli zasilacz jest oryginalny to nie powinno być problemu.
Spróbuj dać mniejszy prąd ładowania.

_________________
PRAETORIA COHORS XI
STOWARZYSZENIE KRAKOWSKI AIRSOFT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Niepasujące wtyczki
PostNapisane: 07 05 2013, 17:08 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07 12 2012, 20:08
Lokalizacja: Kraków Górka Narodowa
Tak, zmniejszenie amperażu pomogło. Teraz kolejny problem! :P
Tym razem błąd "Battery vol err cell connect", czyli błąd w balansie napięcia w celach. Mam 7,4, dwie cele. Bateria nowa. Problem pojawia się przy użyciu trybu balance. Na aku brata śmiga. Więc albo mam zepsutą baterię albo coś nie styka we wtyczce balancera przy baterii. Znów nie wiem co robić, tymczasem aku ładuje się bez balancera na prądzie 0,5A... Zobaczę, co z tego wyjdzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Niepasujące wtyczki
PostNapisane: 07 05 2013, 20:29 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 06 2009, 10:27
Lokalizacja: Kraków
A nie przylutowałeś wtyczki odwrotnie ?
Znaczy zamieniłeś - z + ?

_________________
11:05 PM


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Niepasujące wtyczki
PostNapisane: 07 05 2013, 20:35 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 10 2008, 19:57
Lokalizacja: Matrix
Błąd przy ładowaniu z balansowaniem może być spowodowany uszkodzeniem batki. Ładuj w trybie Charge bez balansu. Jeśli to nowa batka to może się wyrówna i podczas kolejnych cykli będzie możliwe ładowanie z balansem. Mam jedną batkę, której nie można zbalansować, a działa normalnie.

_________________
PRAETORIA COHORS XI
STOWARZYSZENIE KRAKOWSKI AIRSOFT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Niepasujące wtyczki
PostNapisane: 11 05 2013, 20:57 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07 12 2012, 20:08
Lokalizacja: Kraków Górka Narodowa
Wszystko polutowane prawidłowo :)

Dzięki, tak zrobię, bo bateria jest nowa i nie chce mi się wierzyć, że coś się popsuło. Czy będzie strzelać dowiemy się jutro na f50 ^^


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Niepasujące wtyczki
PostNapisane: 14 05 2013, 22:16 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07 03 2011, 20:44
Lokalizacja: Podłęże /k. Wieliczki
Dopisze tutaj:

Mam taki los problemos:
Mój Lipo 11.1V pali mi styki przy spuście. Jakie rozwiązanie tego problemu jest najbardziej ekonomiczne? (Oprócz zmiany na słabszą baterię)

_________________
Wasilij, Iwan czy Fiodor, imię nie jest ważne. Najważniejsze jest nazwisko które mamy wspólne, Specnaz.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Niepasujące wtyczki
PostNapisane: 14 05 2013, 22:27 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 01 2010, 20:16
Lokalizacja: Kraków
Mosfet?

_________________
  ▲
▲ ▲

POLISH SPACE MARINES


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Niepasujące wtyczki
PostNapisane: 14 05 2013, 22:32 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 10 2008, 19:57
Lokalizacja: Matrix
mosfet, najlepiej z hamulcem

dodzor był pierwszy.

_________________
PRAETORIA COHORS XI
STOWARZYSZENIE KRAKOWSKI AIRSOFT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Niepasujące wtyczki
PostNapisane: 14 05 2013, 22:59 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07 03 2011, 20:44
Lokalizacja: Podłęże /k. Wieliczki
A jak sprawa cenowo wygląda?

_________________
Wasilij, Iwan czy Fiodor, imię nie jest ważne. Najważniejsze jest nazwisko które mamy wspólne, Specnaz.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Niepasujące wtyczki
PostNapisane: 14 05 2013, 23:26 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 03 2010, 21:45
Lokalizacja: Kraków / Chełm
R4KET napisał(a):
A jak sprawa cenowo wygląda?

~40zł do kupienia na necie
~20zł robiąc samemu.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 14 ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL